Luni - Vineri
09:00 - 21:00
Sambata - Duminica
09:00 - 21:00
Telefon
0760 MUZICA
0760 689 422
Inscrie-te in baza noastra de date, pentru a fi la curent cu ultimele noutati

  Twetter  Yahoo status


Recomandari muzicale

De ce ascultatul muzicii este benefic pentru durerile cronice de spate?

Nu mai exista nicio indoiala ca ascultatul muzicii preferate iti da imediat o stare de spirit buna. Cercetatorii au descoperit insa ca muzica poate face mai multe pentru noi.

Studiile arata ca muzica are numeroase alte beneficii pentru sanatate.

Citeste continuarea articolului De ce ascultatul muzicii este benefic pentru durerile cronice de spate?

Lectiile de muzica timpurii stimuleaza dezvoltarea creierului

Pregatirea muzicala inainte de varsta de sapte ani are un efect semnificativ asupra dezvoltarii creierului, un studiu recent aratand ca aceia care au inceput mai devreme lectiile de muzica au conexiuni mai puternice intre regiunile motorii-acele regiuni ale creierului care ajuta la planificarea si realizarea miscarilor.

Citeste continuarea articolului Lectiile de muzica timpurii stimuleaza dezvoltarea creierului

Care este varsta potrivita pentru a incepe lectiile de muzica?

Cu totii am auzit povestile faimoaselor minuni muzicale, de la Mozart scriind prima simfonie la varsta de opt ani, pana la Stevie Wonder cantand cu Motown la 11 ani. Desi copilul tau nu canta la Filarmonica din New York sau cu Simfonia din Chicago la varsta de 11 ani (precum violonistul Midori, respectiv Herbie Hancock),  familia ta este expusa fara indoiala copiilor talentati din jurul lor.

Citeste continuarea articolului Care este varsta potrivita pentru a incepe lectiile de muzica?

Recomandari generale pentru lectiile de muzica

Lectiile de muzica, fie ca sunt cursuri de pian, cursuri de chitara, cursuri de violoncelcursuri de vioara, cursuri de canto sau cursuri de educatie muzicala generala, sunt pentru toti cei care doresc sa isi formeze o imagine despre muzica, despre limbajul muzical, despre modalitatile de producere a sunetului, despre ritm, melodie, armonie si interpretare muzicala, fie ca sunt copii sau adulti.

Cate lectii de instrument/voce sunt recomandate pe saptamana?

Pentru o asimilare optima in vederea unei culturi muzicale generale, Scoala de Muzica Boem Club recomanda, in functie de instrumentul pe care vi-l alegeti, cate 2 lectii de chitara, lectii de vioara, lectii de pian, lectii de canto sau lectii de violoncel pe saptamana.
Daca nu exista insa timpul necesar, se poate face si cate o lectie de instrument/voce pe saptamana, insa progresele se vor face intr-un interval mai mare de timp. Nu recomandam mai putin de o lectie pe saptamana, deoarece cursantii uita ceea ce au invatat la lectia precedenta, mai ales daca nu au posibilitatea de a exersa acasa.
Pentru cei care doresc sa invete rapid sa cante din voce sau la un instrument muzical, fie ca este vorba de pian, chitara, vioara, violoncel, sunt recomandate peste 2 lectii pe saptamana.

Cum pot exersa daca nu am instrumentul muzical la care doresc sa cant sau spatiu suficient acasa?

Boem Club pune la dispozitia tuturor cursantilor sai, in mod gratuit, spatiul si instrumentele muzicale pentru a studia la sediul nostru, daca nu au aceasta posibilitate acasa. Acestia trebuie sa isi exprime dorinta in acest sens si sa se programeze minim cu o zi inainte, in functie de disponibilitatea spatiilor la Boem Club si de programul propriu al fiecaruia.

Care sunt elementele de baza necesare pentru a face muzica?

Auzul muzical

Cand vorbim despre auzul muzical, ne referim la doua tipuri de auz:  auzul muzical innascut si auzul muzical dobandit.
Auzul muzical innascut difera de la o persoana la alta si caracterizeaza o parte dintre abilitatile muzicale ale fiecaruia. La acesta se refera majoritatea oamenilor cand spun ca au sau nu au auz muzical. Exista persoane la care auzul muzical innascut este mai dezvoltat, iar la altele, mai putin dezvoltat. Acest tip de auz este intrinsec persoanei, dar este un simt muzical pe care fiecare il are in stare incipienta.
Auzul muzical dobandit este auzul muzical care se formeaza, care se construieste prin exercitiu melodic, prin reproducerea de sunete, de intervale, de game, de arpegii, prin auditii, intr-un cuvant, prin activitate muzicala.

Simtul ritmic

Spunem despre o persoana ca are simt ritmic, atunci cand aceasta poate imita sau reproduce cu usurinta un ritm dat. La fel ca si in cazul auzului, exista persoane care au un simt ritmic innascut mai dezvoltat, iar altele mai putin dezvoltat. Prin exercitii ritmice acest simt poate fi insa dezvoltat.

Cum putem sti daca avem abilitati muzicale innascute pentru muzica ?

In general, daca cineva poate reproduce corect si cu usurinta o melodie, atat din punct de vedere melodic, cat si ritmic, are abilitati muzicale dezvoltate. Totusi, daca nu stim despre noi insine sau despre copiii nostri daca avem/au aceste abilitati, Boem Club ofera posibilitatea testarii aptitudinilor muzicale.

As putea invata sa cant la un instrument?

Multi spun despre ei ca sunt afoni, fara a a sti prea bine la ce se refera cand spun acest lucru si neavand nici macar o educatie muzicala de baza. Boem Club nu crede in ideea de afon si nu o sustine, consideraand ca sunt foarte putini cei care nu au nicio legatura cu muzica. Simplul fapt ca nu poti reproduce niste melodii fara sa ai o educatie muzicala de baza, nu te poate duce la concluzia ca esti afon. Muzica se invata, la fel ca orice alta arta; unii au aptitudini innascute mai pronuntate in acest sens decat ceilalti, insa asta nu inseamna in niciun caz ca ceilalti sunt inapti de a canta. Problema este insa ca majoritatea se asteapta ca muzica sa le iasa pur si simplu, fara niciun fel de exercitiu sau studiu prealabil si cum multora nu le iese din prima, isi spun scurt si eronat: « sunt afon! », referindu-se desigur doar la abilitatile innascute.

Si in « a canta », indiferent daca ne referim la cantatul la un instrument sau la cantatul din voce, la fel ca in cazul majoritatii actiunilor pe care le deprindem, este nevoie de training. Este aproape la fel ca si cum te-ai urca într-un avion pe care ai vrea sa il pilotezi si ai constata cu stupoare aflandu-te in fata manetelor, ca…nu stii sa il pilotezi! Evident cã nu ai cum sã stii, dacã nu ai învatat niciodata.

La ce progrese ne putem astepta in mod legitim, atunci cand cantam la un instrument sau din voce ?

Scoala de Muzica Boem Club sustine ideea ca la majoritatea persoanelor abilitatile muzicale innascute pot fi dezvoltate prin training. Exista instrumente muzicale la care progresele sunt vizibile intr-un interval de timp mai scurt, cum ar fi pianul, sau chitara, in timp ce la alte instrumente este nevoie de mai multa staruinta si timp mai mult, cum ar fi vioara sau violoncelul.
Daca aceste lectii sunt combinate cu workshop-urile saptamanale gratuite de teoria si de istoria muzicii dedicate cursantilor Boem Club, progresele pot fi mai rapide, intrucat mare parte din componenta muzicala teoretica este transferata catre aceste workshop-uri de muzica, profesorul avand astfel posibilitatea la cursul de pian, de vioara, de chitara, de violoncel sau de canto sa se concetreze mai mult pe partea muzicala practica.

Pentru a va putea face o idee, primii pasi in sfera interpretarii vocale sau la un instrument, includ elementele de mai jos. In aceste previziuni, ne referim la cineva cu abilitati muzicale medii. Ulterior, aceste elemente sunt dezvoltate si aprofundate.
In principiu, in 8 lectii de pian, o persoana poate invata notiunile tehnice generale despre pian, pozitia corecta la pian, pozitionarea notelor pe claviatura, modalitatile de producere a sunetelor, notiuni generale despre citirea unei partituri din punct de vedere ritmico-melodic si interpretarea unei piese simple. Progresele fiecaruia tin foarte mult si de abilitatile muzicale pe care le are si de timpul pe care il aloca acestei avctivitati.

In 8 lectii de chitara, cursantul poate sa invete pozitia la chitara, modalitatile de producere a sunetului la chitara, notiuni teoretice despre tehnici generale de mana dreapta si de mana stanga, pozitionarea notelor la chitara, notiuni generale despre interpretare si invatarea unei melodii simple.
In 8 lectii de vioara, cursantul invata sa tina instrumentul corect, sa cante corzi libere note lungi si prin diferite tehnici de arcus la talon, la varf, la mijloc, invata pozitionarea notelor in pozitia intaia, invata diferite tehnici de relaxare si acomodare cu vioara astfel incat sa nu aiba o pozitia incordata si crispata, invata gestionarea corecta in producerea sunetului intre viteza si presiunea, greutatea cu care se trage arcusul, etc.

In 8 lectii de violoncel cursantul invata pozitia corecta la violoncel, cum se tine arcusul, cum se tine mana stanga, cum se trag corzi libere, diferite exercitii de corzi libere si notele in pozitia intaia, exercitii de mana dreapta si exercitii generale de mana stanga.
In 8 lectii de voce/canto, fie ca este vorba despre canto clasic sau canto muzica usoara sau canto muzica populara, cursantul invata principiile reproducerii corecte a sunetelor din punct de vedere al tehnicii vocale; invata sa reproduca inaltimea acestora corect prin diferite exercitii si vocalize iar in componenta interpretativa se exerseaza pe o bucata muzicala aleasa de comun acord de catre cursant si profesor. Progresele in cadrul lectiilor de canto tin de abilitatile fiecarui cursant, dar si de timpul alocat acestei activitati si de capacitatea persoanei de a inmagazina si de a pune in practica.

La ce imi foloseste educatia muzicala ?

Educatia muzicala este o componenta de baza a formarii fiecarui om ; muzica ne face mai atenti la detalii, mai sensibili si mai inclinati spre frumos, pe copii ii dezvolta structural la nivel mental si emotional armonios, muzica este o modalitate de expresie a umanitatii fiecaruia dintre noi.
Pe copii ii ajuta sa isi formeze si sa isi dezvolte gandirea abstracta, sa se relaxeze prin arta, sa fie atenti la crearea ei si, de ce nu, sa fie niste mici creatori de arta prin interpretarile lor muzicale.
Pe adulti muzica ii ajuta sa iasa din cotidian, sa se relaxeze, sa isi petreaca timpul in mod artistic, invatand sa cante din voce sau la un instrument.

Care este varsta ideala pentru a face muzica ?

Muzica nu are varsta. Desigur, daca ne deprindem cu ea de mici si face parte din noi este cu atat mai bine. Daca insa am trecut de varsta copilariei, nu avem niciun motiv sa credem ca datorita acestui fapt muzica nu mai este pentru noi. Putem invata sa cantam, daca dorim acest lucru, indiferent de varsta pe care o avem.
Boem Club ii incurajeaza pe toti iubitorii de muzica sa participe la crearea ei, indiferent de varsta pe care o au si sa alunge regretele lui : « mi-ar fi placut sa fac ». Datorita aceastei conceptii, cursurile scolii de muzica Boem Club sunt pentru toate varstele, indiferent daca aveti sau nu educatie muzicala anterioara.

Cursuri de chitara | Cursuri de canto | Cursuri de pian | Cursuri de vioara | Cursuri de violoncel
© Boem Club 2009-2011; Design by Retina Web Agency
Powered by © 2009-2011 IT Bridge Consulting